Diçka e çuditshëme po ndodh me diellin!

Diçka e mistershme po ndodh në Diell. Në kundërshtim me të gjithë logjikën, atmosfera e saj bëhet më e nxehtë aq më shumë sa largohesh nga sipërfaqja e zjarrët e tij.

 

Temperaturat në koronën – shtresa e hollë dhe më e largët e atmosferës diellore – rritet lart nga 2 milionë gradë Fahrenheit, ndërsa vetëm 1000 milje më poshtë, sipërfaqja themelore sillet në një mjegull 10.000 F. Si e menaxhon dielli këtë feat mbetet një nga pyetje pa përgjigje në astrofizikë; shkencëtarët e quajnë atë problem “ngrohje koronare”. Një mision i ri, i rëndësishëm, sonda diellore Parker e NASA-s – e planifikuar për t’u nisur jo më herët se 11 gushti 2018 – do të fluturojë nëpër koronën vetë, duke kërkuar gjurmë në sjelljen e saj dhe duke ofruar shansin që shkencëtarët ta zgjidhin këtë mister.

Nga Toka, siç e shohim në dritë të dukshme, pamja e Diellit – e qetë, e pandryshueshme – anashkalon jetën dhe dramën e yllit tonë më të afërt. Sipërfaqja e trazuar e tij është tronditur nga shpërthimet dhe shpërthimet intensive të rrezatimit, të cilat hedhin materialin diellor me shpejtësi të pabesueshme në çdo cep të sistemit diellor. Ky aktivitet diellor mund të shkaktojë ngjarje të motit hapësinor që kanë potencial për të prishur komunikimet radio, dëmtojnë satelitët dhe astronautët dhe në shumicën e tyre ndërhyjnë më rrjetet e energjisë.

Mbi siperfaqen, korona shtrihet per miliona milje dhe rrotullohet me plazmë, gazrat tejnxehen aq shume sa te ndahen ne nje rrjedhje elektrike te joneve dhe elektroneve te lire. Përfundimisht, ajo vazhdon jashtë si era diellore, një lumë supersonik i plazmës që përhapet në të gjithë sistemin diellor. Dhe kështu, është kjo që bën njerzitë të jetojnë mirë brenda atmosferës së zgjeruar të Diellit tonë. Për të kuptuar plotësisht koronën dhe të gjitha sekretet e saj është të kuptojmë jo vetëm yllin që fuqizon jetën në Tokë, por gjithashtu edhe hapësirën përreth nesh.

Ky mister është i vjetër 150 vite.
Parker Solar Probe do të testojë dy teori kryesore për të shpjeguar ngrohjen koronale. Shtresat e jashtme të Diellit vazhdimisht vlojnë dhe rrotullohen me energji mekanike, prandaj shkenctarët besojnë që ky modul do ta zgjedh këtë problem shekullor përderisa aktualisht ekzistojnë vetëm teori.F.B.