Minerali i ri i sapogjetur nuk është i fortë aq sa diamanti-por është nga hapsira

Gjuetarët e arit në Rusinë jugore mund të kenë qenë të zhgënjyer për të mësuar se shkëmbi me pika dhe të verdha që zbuluan nuk ishte një gur i konsiderueshëm me metal të vlefshëm. Në vend të kësaj, ishte një pjesë e rrallë e rrënojave që përmbanin një mineral të ri që nuk ishte parë kurrë më parë në Tokë.

Minerali erdhi nga meteori Uakit, i quajtur për vendin rus ku u gjet. Shkencëtarët kohët e fundit paraqitën zbulimin e mineraleve të reja të meteoritit, të quajtur uakitite, në Takimin Vjetor të Shoqërisë Meteoritike në Moskë.

Studiuesit zbuluan se më shumë se 98 përqind e meteorit përbëhet nga kamciti, një aliazh hekuri dhe 5 deri në 10 përqind nikel, që është formuar në hapësirë dhe gjendet vetëm në meteorite, të cilat janë gurë që bien nga hapësira në sipërfaqen e Tokës. Pjesa e mbetur prej 1 deri 2 për qind e meteorit përbëhet nga pak më shumë se një duzinë minerale që, për pjesën më të madhe, janë formuar ekskluzivisht në hapësirë. Për më tepër, shkëmbinjët e hapësirës sugjerohen që duhet të jenë formuar nën temperatura shumë të nxehta, mbi 1,800 gradë Farenhajt(1.000 gradë Celsius), thanë hulumtuesit.

Ekipi shqyrtoi meteoritin me mikroskopë të fuqishëm dhe identifikoi uakititin si grimca jo më të mëdha se 5 mikrometra – rreth 25 herë më e vogël se një kokërr rere. Minerali i ri është aq i vogël saqë shkencëtarët nuk mund të përmbledhin të gjitha vetitë e tij fizike.

Por ata ishin në gjendje të përcaktojnë se minerali është strukturalisht i ngjashëm me dy minerale të tjera të hapësirës, carlsbergite dhe osbornite. Këto minerale quhen mononitride sepse ato përmbajnë një atom të vetëm të azotit në formulën e tyre kimike.

Mononitridet janë shumë të fortë dhe përdoren ndonjëherë si material gërryes, tha Victor Sharygin, një gjeolog në Institutin e Gjeologjisë dhe Mineralogjisë në Novosibirsk të Rusisë dhe studiues kryesor në zbulimin e uakitit.

Disa botime të lajmeve kanë raportuar se uakititi është më i fortë se një diamant, por Sharygin tha se nuk është kështu. Në fakt, tha ai, “ngurtësia e uakitit nuk është matur drejtpërdrejt”, sepse grimcat ishin shumë të vogla. Në vend të kësaj, shkencëtarët vlerësuan ngurtësinë duke përdorur nitratin vanadium të prodhuar sintetikisht, një mineral që ngjan shumë me uakititin.

Hulumtuesit parashikuan se uakititi është midis 9 dhe 10 në shkallën e fortësisë Mohs, që do të thotë se është shumë e vështirë – një diamant bie në 10. Por Sharygin shpjegoi se shkalla Mohs ka një gamë të gjerë midis 9 dhe 10. Të gjitha mononitridet bien në këtë fund të shkalla, tha ai, “por fortësia e tyre është më e ulët se ajo e një diamanti”.

Sharygin tha se bornitriti, një tjetër mineral i prodhuar në temperaturat e nxehta , ka të ngjarë të jetë minerali i vetëm që vjen afër të qenit i fortë sa diamanti.