10 malet me te larte ne Evrope

Evropa ka një reliev me forma të larmishme. Ai ka dallime të mëdha edhe brendave zonave mjaft të vogla duke filluar nga ultësirat deri tek majat më të larta. Sot po ju prezantojmë me disa prej tyre.

 

  • Ato janë: 

 

1. Gerlachovský STIT, Malet Tatra, Sllovaki  

Ai është 2,654.4 metër i lartë dhe është maja më e lartë e maleve Tatra, në Sllovaki. Ngjitja e parë deri në krye të tij u bë nga një qytetar vendas në vitin 1834.

 

2. Galdhopiggen, Jotunheimen, Norvegji  

Jotunheimen do të thotë shtëpinë e gjigantëve. Ai është 2469 metër i lartë dhe është një nga 28 majat më të larta në botë. Parku Kombëtar i themeluar nga Jotunheimen u ofron vizitorëve kabina malore ose llozha.

 

3. Monte Rosa, Alpe, Zvicër

 

Ajo është 4,634 metër dhe është maja e dytë më të lartë në Evropë pas Mont Blanc. Ajo është e mbuluar nga një shtresë e trashë bore dhe akulli, e cila formon pothuajse një mal vertikal në anën lindore.

 

4. Matterhorn, Zermatt, Zvicër

 

Ajo është një nga destinacionet me ski më të popullarizuara në Evropë. Qyteti i Zermatt-it është i njohur për resortet luksoze dhe komode të skive.

 

5. Grossglockner, Austri

 

Maja më e lartë në vend ka një lartësi prej 3,798 metrash. Tipar interesant dhe unik është se maja ka formën e një  piramide.

 

6. Teide, Tenerife, Spanjë

 

Ai është një mal vullkanik me lartësi 3,718 metër dhe është mali më i lartë dhe më i bukur në Spanjë, si edhe në çdo ishull në Oqeanin Atlantik. Parku Kombëtar, që gjendet këtu është i mbrojur nga UNESCO dhe është përcaktuar si pjesë e Trashëgimisë Botërore.

 

7. Etna, Katania, Siçili, Itali

 

Ajo është vullkani më i lartë aktiv në Evropë dhe gjithashtu një nga më të bukurit. Ajo mund të shihet nga qyteti historik i Katanias, që dikur ishte një qendër e rëndësishme kulturore. Etna është i njohur për nxjerrjen e unazave të tymit dhe hirit, që mund të shkaktojnë shumë dëme ndaj qytetarëve.

 

8. Maja du Midi, Francë

 

Gjendet brenda masivit Mon Blan në Alpe dhe arrin një lartësi prej 3,842 metër. Aty ekziston edhe një teleferik, i cili konsiderohet siguron ngjitjen më të lartë vertikale në botë.

 

9. Mont Blanc, Alpe

 

Ajo është maja më e lartë në Evropën Perëndimore me një lartësi prej  4,809 metrash. Shtrihet në mes të Francës dhe Italisë. Ky masiv malor tërheq aventurierë që shkojnë alpinizëm, ski dhe sporte të tjerë dimërorë.

 

10. Mali Elbrus, Rusi

 

Maja më e lartë në Evropë është gjetur në malet e Kaukazit dhe arrin një lartësi mbresëlënëse prej 5,642 metrash. Ajo në fakt është një vullkan i fjetur.