“Gjurmë shqiptare”, historia e panjohur e Isa Boletinit (Video)

Ajo është padyshim një ndër fotografitë më kuptimplota të historisë shqiptare. Ismail Qemali, kryeministri i parë i Shqipërisë qëndron krah Isa Boletinit, prijësit të hekurt. Në fakt, të dy personalitetet shfaqen me njëri-tjetrin në mjaft të tilla, e kjo nuk është një rastësi. “Plaku i Vlorës”, një diplomat i vjetër e me eksperiencë, kërkonte të […]

Revista shkencore RRELOS (2)

Në numrin e ri të revistës Rrelos ndër të tjera mund të lexoni për shkencën dhe të arriturat shkencore, për mjedisin dhe natyrën, për të rejat nga fusha e fizikës dhe mjekësisë, për zhvillimet më të reja teknologjike në fushën e astronimosë. Lexoni po ashtu se cila është shqiptarja që është femra e parë në […]

Sa peshon galaktika jonë?

Astronomët kanë mundur të bëjnë matje më të sakta të masës së galaktikës sonë duke përdorur teleskopin hapësinor të NASA-S, Hubble dhe satelitin Gaia të Agjencisë Europiane Hapësinore. Bazuar mbi matjet e fundit, Rruga e Qumështit peshon rreth 1.5 triliard masë solare ( një masë solare është e barabartë me masën e diellit tonë). Vetëm […]

Më 2 mars 1444, nën drejtimin e Skënderbt, u mbajt Besëlidhja e Lezhës

Besëlidhja e Lezhës i njohur edhe me emërtimet tjera si “Lidhja Shqiptare e Lezhës”, Kuvendi i Lezhës, Liga e Princërve Shqiptarë, është Kuvendi i Pricërve Shqiptarë të viteve 1444 të cilët rrezikoheshin apo dëshironin të shkëputen nga lidhja me perandorin osmane e cila krijohej me ndikimin ushtarak Osman. THEMELIMI Besëlidhja e Lezhës u mbajt më 2 mars 1444, […]

Yjet si dielli jonë kthehen në kristale në pjesën e vonë të jetës.

Edhe pse astronomët kanë teorizuar për një kohë të gjatë se kristalizimi ndodh në yjet e vjetër të ngjashëm me diellin, më në fund hulumtimet e reja shkencore kanë zbuluar prova direkte. Yjet si dielli jonë mund të kthehen në kristale në fazat e fundit të jetës së tyre. Astronomët nga universiteti Warwick thonë se […]

Zbulohet një specie e rrallë e merimangës me brirë në Angola

Hulumtuesit afrikano-jugor zbuluan së fundmi në jugun e ashpër të Angolës një lloj merimange deri tani e panjohur në planetin tonë, ku veçantia qëndron tek prania e një briri të gjatë në pjesën e kokës. Ky lloj i ri merimange u zbulua gjatë një ekspedite shkencore të regjistrimit të biodiversitetit që u krye në periudhën […]

Çfarë i shkruante Ismail Qemali doktorit të tij Loris-Melikoff në prill të 1902

Nga Aurenc Bebja “Pro Armenia” ka botuar, në muajin prill të 1902, letrën e Ismail Qemalit dërguar asokohe doktorit të tij, të cilën, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar. P.S. – Dr Loris-Melikoff sapo ka marrë nga Ismail Qemal Beu, letrën e mëposhtme: Londër, 16 prill 1902. “Doktori […]

KOHA, KJO ENIGMË E KRIJUAR NGA NE!

Ligjëratë e hapur nga Profesor Doctor Shukri KLINAKU. Si e krijoi njeriun idenë për kohën? Si e krijoi njeriu enigmën për kohën? Deri ne cilen e shkallë e njohim kohën? Pse koha rrjedh vetëm në një kah? Pse koha nuk mund të zgjerohet, as të ngushtohet? Pse ne nuk mund të levizim prapa, as t’i […]

Shkencëtarët besojnë se kanë zbuluar një Univers paralel

Shkencëtarët besojnë se mund të kenë kapur një “paraqitje” të shkurtër të një universi paralel që bombardon kundër universit tone. Kanë parë lëkundje në sinjale në pikat më të largëta të universit që sugjerojnë se pëlhura e universit tonë është ndërprerë nga një tjetër univers tepër i ndryshëm. Analiza e tyre mund të jetë dëshmi […]

1 2 3 7