1. Home
  2. Fakte

Kategori: Fakte

Viti 2019, viti i rekordeve

Viti 2019, viti i rekordeve

Muaji më i nxehtë, maratona më e shpejtë, gjoba më e rëndë. Viti 2019 në 10 rekorde në fushat e klimës, ekonomisë, kulturës dhe sportit: – Korriku, muaji më i nxehtë – Korriku 2019 është…

Read More
Përballon tërmete edhe me magnitudë 9 – këto janë “sekretet” e Japonisë

Përballon tërmete edhe me magnitudë 9 – këto janë “sekretet” e Japonisë

Duke marrë parasysh sa shpesh bien tërmete në Japoni, të gjitha godinat kanë njëfarë mbrojtjeje nga lëkundjet. Shtëpitë në Japoni ndërtohen sipas një kodi strikt ndërtimi që mbështetet nga ligji. Ligjet vlejnë edhe për shkollat…

Read More
Esat Pashë Toptani në 1913: Shteti shqiptar nuk do mbijetojë, janë popull me të meta e të paditur

Esat Pashë Toptani në 1913: Shteti shqiptar nuk do mbijetojë, janë popull me të meta e të paditur

‘L’Echo de Paris” ka botuar, të martën e 25 marsit 1913, në faqen nr.3, intervistën e Esat Pashë Toptanit, dhënë asokohe gazetës greke ‘L’Acropolis’ në lidhje me opinionin e tij mbi krijimin e një shteti…

Read More
Koncepti i Edukatës Shëndetësore

Koncepti i Edukatës Shëndetësore

Edukimi Shëndetësor dhe Promocionit të Shëndetit drejton dhe udhëheq nga ana metodike, didaktike dhe shkencore punën për: Sensibilizimin e grup-moshave të ndryshme për mbrojtjen dhe forcimin e shëndetit të tyre nëpërmjet forcimit të veprimtarisë edukativo-shëndetësore…

Read More
Epilepsia Fazat e Atakut dhe Trajtimet

Epilepsia Fazat e Atakut dhe Trajtimet

Epilepsia është një nga sëmundjet neurologjike kronike më të shpeshta kohët e fundit, që shkaktohen pa asnjë arsye. E njohur ndryshe si sëmundje e tokës, në epilepsi ka etiologji të ndryshme si traumat, tumoret, keqformimet…

Read More
Përendimet e diellit në planetin Mars kan ngjyrë të kaltër

Përendimet e diellit në planetin Mars kan ngjyrë të kaltër

Përendimet e diellit në tokë jan zakonisht me ngjyrë portokalli. Por në këtë imazh të mrekullueshëm e të bukur të sipërfaqes Marsiane, perendimi i diellit ka ngjyr të kaltër. Dielli i planetit Mars është i…

Read More
Disa fakte interesante nga gjeografia

Disa fakte interesante nga gjeografia

Gjeografia është një shkencë që ndryshon vazhdimisht si nga efektet politike ashtu edhe nga shkaqe natyrore. Në botë ekzistojnë shumë dukuri të rralla, situata gjeografike të çuditshme dhe të dhëna kurioze që me raste nuk…

Read More
Kjo është Rruga e Qumeshtit e cila është vetëm nje galaktike, në këtë universe të pafundme!

Kjo është Rruga e Qumeshtit e cila është vetëm nje galaktike, në këtë universe të pafundme!

100.000 vjet dritë është në Madhësi shtëpia e sistemit tonë diellor. 1.000 vjet dritë të gjerë e bëjnë 100 deri në 400 miliardë yje të cilet jane në të. Distanca jone nga qendra e saj…

Read More
Vendet që kanë rënie të popullsisë janë:

Vendet që kanë rënie të popullsisë janë:

Rënia e popullsisë është çdo ulje e madhe e popullatës njerëzore e shkaktuar nga faktorë të tillë si emigracioni, kriza ekonomike, niveli i ulët i lindjeve, shkalla e lartë e vdekjeve dhe shkalla e lartë…

Read More
Fillon turizmi hapësinor, bileta 250,000 dollarë

Fillon turizmi hapësinor, bileta 250,000 dollarë

Pas vitesh përsosjeje dhe testimi, Virginia Galactic do të jetë e gatshme për nisjen e anijes së parë kozmike SpaceShip 2 vitin e ardhshëm. Turneu i udhëtimit hapësinor sub-orbital, i organizuar nga ndërmarrja e miliarderit…

Read More