Fakte Kuriozitete Shkence 

Gjithçka që duhet të dini rreth Parker Solar Probe, e cila është duke u përpjekur të prekë diellin (foto/video)

Parker Solar Probe (PSP) është një anije robotike e NASA-s në rrugë për të bërë zbulime në koronën e jashtme të Diellit. PSP do të afrohet brenda 8.86 rreze diellore (6.2 milionë kilometra) nga “sipërfaqja” (fotosfera) e Diellit dhe do të udhëtojë, me një shpejtësi prej 692.000 km/h – 193 km per second. Për herë të pare si projekt u paraqit në vitin 2009. Nga Universiteti Johns Hopkins, Laboratori i Fizikës së aplikuar, ka projektuar dhe ndërtuar anijen, e cila fillimisht ishte planifikuar të fillonte në vitin 2015, por nuk…

Lexo më shumë
Fakte 

Ja sa vullnetar shqiptarë luftuan për ta çliruar Spanjën

Vullnetarët shqiptarë të Luftës së Spanjes kanë qenë: Asim Vokshi, Daut Muço Podgorani, Emrush Myftari, Emin Agolli, Fehmi Muço, Faik Dardha, Hamdi Kolonja, Hulusi Spahiu, Ibrahim Kurani, Iljas Pashaj, Justina Shkupi, Kosta Dhimitri, Kosta Kollumbi, Mane Nishova, Mehmet Shehu, Musa Fratari, Nevruz Feimi, Petro Marko, Qamil Sherifi, Ramiz Varvarica, Sabri Lumani, Skënder Luarasi, Stevens Thanasi, Stefan Duni, Shaban Basha, Teni Konomi, Thoma Rushano, Thimio Gogozoto, Urfi Agolli, Veli Dedi, Xhafer Miraku, Xhelal Bajrami –Çami, Xhemal Kada, Omer Puka, Zef Hoti, Zef Prela, Zihni Murati, Niko Plaku etj. Asim Vokshi u…

Lexo më shumë
Fakte 

Udhtimi në diell: Pse nuk do të shkrihet sonda që u nis për në diell?

Një nga çelësat për të kuptuar se çfarë e mban anijen dhe instrumentet e saj të sigurt është kuptimi i konceptit të nxehtësisë kundrejt temperaturës. Në mënyrë të kundërta, temperaturat e larta nuk përkthehen gjithmonë për të ngrohur një tjetër objekt. Në hapësirë, temperatura mund të jetë me mijëra gradë pa dhënë një nxehtësi të konsiderueshme për një objekt të dhënë ose ndjenjë të nxehtë. Pse? Temperatura mat sa shpejt grimcat lëvizin, ndërsa nxehtësia mat shumën totale të energjisë që ata transferojnë. Grimcat mund të lëvizin shpejt (temperatura e lartë),…

Lexo më shumë
Fakte Kuriozitete Shkence 

Michael Collins,piloti i modulit të Apollo 11

Ndërsa Neil Armstrong dhe Edwin “Buzz” Aldrin bënë hapat e parë të njeriut në hënë, një anëtar i tretë i ekuipazhit e orbitonte hënën lart . Astronauti Michael Collins priti në modulin e komandës ndërsa shokët e tij astronautët kaluan më shumë se 21 orë në sipërfaqen hënore. Ai ishte astronauti i parë që orbitoi anën tjetër të hënës vetëm; kur ai kaloi në anën tjetër, atij u prenë kontakti njerëzor në Tokë, sepse nuk kishte satelitë në dispozicion për të transmetuar komunikimet e tij përsëri në Tokë. Këtu është…

Lexo më shumë
Fakte Kuriozitete Shkence 

Çka ndodhë nëse Toka ndalon të rrotullohet?

Nuk ka shanse që ju të largoheni në hapësirë menjëherë, sepse graviteti i Tokës është aq i fortë në krahasim me lëvizjen saj të shpejtë. (Ky mocion quhet nxitim centripetal.) Në pikën më të fortë, e cila është në ekuator, nxitimi centripetal vetëm kudërshton gravitetin e Tokës me rreth 0.3 për qind. Me fjalë të tjera, edhe pse nuk e vreni, ju peshoni më pak në ekuator sesa në pole. NASA thotë se probabiliteti që Toka të ndalë rrotullimin e saj është “praktikisht zero” për miliardat e ardhshme. Teorikisht, megjithatë,…

Lexo më shumë
Fakte Kuriozitete Shkence 

Sa shpejt është Toka duke lëvizur?

Si tokësor, është e lehtë të besojmë se ne jemi duke qëndruar pa lëvizur ende. Në fund të fundit, ne nuk ndiejmë ndonjë lëvizje në rrethinën tonë. Por kur ju shikoni në qiell, ju mund të shihni dëshmi se ne po lëvizim. Disa nga astronomët më të hershëm propozuan që ne të jetonim në një univers gjeocentrik, që do të thotë se Toka është në qendër të çdo gjëje. Ata thanë se dielli rrotullohej rreth nesh, gjë që shkaktonte lindjen dhe perendimin e diellit, njëjtë për lëvizjet e hënës dhe…

Lexo më shumë
Fakte Kuriozitete Shkence 

Librat më të mirë që duhet ti lexoni për astronomi dhe astrofizikë

Universi përmes syve të një astromi dhe astrofizkanti është i mahnitshëm dhe një libër i mirë mund të ju jap atë pamje të asaj bote pa u nevojitur vite për të studiuar.Këta janë librat më të mirë për hapsirë që do ju mahnisin dhe ia vlen ti lexoni. 1.Duke kapur pluhurin yjor-Natalie Starkey 2.“Një histori e shkurtër e kohës” nga Stephen Hawking 3.“Faktori planetar,ekzoplanetet dhe kërkmi për një botë të dytë”-nga Elizabeth Tasker 4.“ Shikoje atë me një teleskop të vogël”-Will Kalif 5.“100 gjërat që duhet ti shihni në qiellin…

Lexo më shumë
Fakte Kuriozitete Shkence 

Top 5 teknologjitë që i duhen një anije kozmike të mbijetojë në hapsirë të thellë

Kur një anije kozmike e ndërtuar për njerëzit të udhëtuar në një hapësirë të thellë, ajo kërkon një sërë veçorish për ta mbajtur atë dhe një ekuipazh brenda sigurt. Që të dyja distanca dhe kohëzgjatja kërkojnë që anija kozmike duhet të ketë sisteme që mund të funksionojnë me besueshmëri larg nga shtëpia, të jenë në gjendje të mbajnë astronautët të gjallë në rast emergjence dhe të jenë të lehta që raketa mund ti qojë. Këto janë 5 sistemet që anija duhet domesdos ti ketë. Sisteme për të Jetuar dhe dhe…

Lexo më shumë
Fakte Shkence 

7 gjëra që nuk i keni ditur për Nikolla Tesllën.

1.Ai u lind gjatë një stuhie me rrufe. Nikola Tesla lindi rreth mesnatës, midis 9 korrikut dhe 10 korrikut 1856, gjatë një stuhie të madhe me rrufe. 2. Ai ishte vërtet qesharak Shumica e njerëzve nuk e dinë se Tesla kishte një sens të madh të humorit. 3. Ai dhe Edison ishin rivalë,por jo armiq. Shumë prej tyre e kanë karakterizuar Tesllën dhe shpikësin Thomas Edison si armiq , por Carlson thotë se kjo marrëdhënie është keqinterpretuar. Në fillim të karrierës së tij, Tesla punoi për Edisonin, duke projektuar gjeneratorë…

Lexo më shumë
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial