1. Home
  2. Fakte

Kategori: Kuriozitete

Librat më të mirë që duhet ti lexoni për astronomi dhe astrofizikë

Librat më të mirë që duhet ti lexoni për astronomi dhe astrofizikë

Universi përmes syve të një astromi dhe astrofizkanti është i mahnitshëm dhe një libër i mirë mund të ju jap atë pamje të asaj bote pa u nevojitur vite për të studiuar.Këta janë librat më…

Read More
Top 5 teknologjitë që i duhen një anije kozmike të mbijetojë në hapsirë të thellë

Top 5 teknologjitë që i duhen një anije kozmike të mbijetojë në hapsirë të thellë

Kur një anije kozmike e ndërtuar për njerëzit të udhëtuar në një hapësirë të thellë, ajo kërkon një sërë veçorish për ta mbajtur atë dhe një ekuipazh brenda sigurt. Që të dyja distanca dhe kohëzgjatja…

Read More
Kjo është Gruaja e parë në hapsirë

Kjo është Gruaja e parë në hapsirë

Valentina Tereshkova ishte gruaja e parë që shkoi në hapësirë. Në vitin 1963, ajo kaloi gati tre ditë në hapësirë dhe orbitoi Tokën 48 herë në kapsulën e saj hapësinore, Vostok 6. Kjo ishte udhëtimi…

Read More
Njihuni me yllin më të rëndë të gjetur deri tani!

Njihuni me yllin më të rëndë të gjetur deri tani!

Dielli mund të jetë objekti më masiv në sistemin diellor – përmban 99.8 për qind të masës së tërë sistemit – por në shkallë yjore, është vetëm mesatar. Rreth gjysma e të gjitha yjeve të…

Read More
Zbulohet fosili 174 milionë-vjeçar i një dinozauri

Zbulohet fosili 174 milionë-vjeçar i një dinozauri

Në Kinë është zbuluar një fosile 174 milionë-vjeçare e një dinozauri, i cili i përket një lloji të ri të dinozaurëve, sipas një kërkimi shkencor të publikuar në revistën “Nature Communication”. Dinozauri, i quajtur Lingwulong…

Read More
A mund të ketë jetë në Hënën e Saturnit, Titan?

A mund të ketë jetë në Hënën e Saturnit, Titan?

Hulumtimet e reja të publikuara në Astrobiology tregojnë se lokacionet primare për të shikuar jetë në hënën më të madhe të Saturnit Titanit janë krateret e tij të madha. Titani ka sipërfaqe të akulltë me…

Read More
Si ka punuar sateliti i parë amerikan në hapsirë?

Si ka punuar sateliti i parë amerikan në hapsirë?

Më 31 janar 1958 SHBA lansoi me sukses satelitin e parë në hapsirë: Explorer 1. Ishte përgjigjja amerikane ndaj satelitit rus Sputnik 1 të Bashkimit Sovjetik, i cili nisi epokën hapësinore kur u lansua në…

Read More
Gjëgjeza e Ajnshtajnit, vetëm pak njerëz arrijnë ta zgjedhin!

Gjëgjeza e Ajnshtajnit, vetëm pak njerëz arrijnë ta zgjedhin!

Situata spjegohet kësilloji. Ai ka dhënë disa informacione ku të bën ty të zgjedhësh enigmën. Ka 5 shtëpi me pesë ngjyra të ndryshme. Në çdo shtëpi jeton një person me një shtetësi tjetër. Këta pesë…

Read More
Këta 12 njerzë kanë ecur në hënë.!

Këta 12 njerzë kanë ecur në hënë.!

Nëse keni lindur pas programit Apollo, dhe ndoshta edhe nëse mbani mend ato ditë, duket pothuajse e pabesueshme që NASA dërgoi misionet e drejtuara në hënë 239.000 milje larg. Njerëzit vazhdojnë të shprehin pikëllimin për…

Read More
A mund t’a ndryshoni ngjyrën e syve?

A mund t’a ndryshoni ngjyrën e syve?

Këto ndryshme ndodhin bashkë me ndryshimin e moshës. Shumica e foshnjave lindin me sy kafe. Megjithatë, shumë prej trashëgimisë Kaukaziane fillimisht kanë sytë blu ose gri. Kjo ngjyrë mund të errësohet me kalimin e kohës,…

Read More