Tashmë ka shpresë për të sëmurët me parkinson

Tashmë ka shpresë për të sëmurët me parkinson

Këto janë më të rejat rreth semundjes parkinson nga We Speak Science, institut jo fitimprures themeluar nga Dr. Detina Zalli (Harvard University ) dhe Dr. Argita Zalli (imperial College London). Sëmundja e Parkinsonit është sëmundja…

Read More
Pranvera Hyseni, astronomia nga vushtrria përfaqëson Kosovën edhe njëherë  në NASA

Pranvera Hyseni, astronomia nga vushtrria përfaqëson Kosovën edhe njëherë në NASA

Sot, klubi Astronomy Outreach of Kosovo (Pranvera Hyseni) është nisur drejt Kepit Canaveral në Florida, për në qendrën e hapësirës NASA’s Kennedy Space Center, me shpresë që të përcjell lansimin e sondës hapësinore Parker Solar…

Read More
Alyssa Carson, 17 vjeçarja, është duke punuar qe të bëhet personi i parë që do të shkelë në sipërfaqen e Marsit

Alyssa Carson, 17 vjeçarja, është duke punuar qe të bëhet personi i parë që do të shkelë në sipërfaqen e Marsit

Adoleshentja amerikane që kur ishte tre vjeçe ka punuar që të arri te bëhet personi i parë që shkel në Mars. Obsesioni i saj me hapsirën filloi që nga momenti që shikonte The Backyardigans. Karikatura…

Read More
Sa është temperatura mesatare e Tokës?

Sa është temperatura mesatare e Tokës?

Toka është i vetmi planet që ne e dimë se mund të mbështesë jetën. Planeti nuk është shumë afër ose shumë larg nga dielli. Ajo shtrihet në një zonë mesatare që është jo shumë e…

Read More
Çka është eklipsi?

Çka është eklipsi?

Një eklips ndodh kur një planet ose hënë kalon mes një tjetër planeti, hëne ose dielli. Ka dy lloje eklipsesh. Njëra është eklips i hënës. Tjetri është një eklips i diellit. Çfarë është një eklips…

Read More
Çka është një vrimë e zezë?

Çka është një vrimë e zezë?

Një vrimë e zezë është një vend në hapësirë ku graviteti tërheq aq shumë saqë edhe drita nuk mund të dalë. Graviteti është aq i fortë, sepse materia ka qenë e shtrydhur në një hapësirë…

Read More
Teleskopi i ri i NASA-së mund të gjejë mbi 10,000 planete të reja brenda 2 viteve

Teleskopi i ri i NASA-së mund të gjejë mbi 10,000 planete të reja brenda 2 viteve

Sipas vlerësimeve të reja të vendosura nga shkencëtarët në ekipin prapa Anketës Satelitore të Transmetimit të Ekzoplanetit ose TESS, instrumenti duhet të identifikojë rreth 10,000 planetë në misionin e tij dy-vjeçar; 3.500 prej tyre duhet…

Read More
Fizika e një toke të sheshtë nuk do të ishte e këndshme

Fizika e një toke të sheshtë nuk do të ishte e këndshme

Po sikur disa nga banorët e planetit tonë të kishin të drejtë dhe Toka në të vërtetë te ishte e sheshtë? Si do të funksiononte graviteti? A do të kishim ende zona kohore? Ndryshimi i…

Read More
Shpresat që rrezet gama mund të zbulojnë materien e zezë

Shpresat që rrezet gama mund të zbulojnë materien e zezë

Një kartë thirrëse astronomike, që fillimisht i atribuohet materies të zezë, duket të jetë për shkak të një burimi më të zakonshëm. Një shkëlqim i pashpjegueshëm i dritës me energji të lartë nga qendra e…

Read More
Studime të reja mbi mikrobet: Studimi i Shewanelles në mikrogravitet

Studime të reja mbi mikrobet: Studimi i Shewanelles në mikrogravitet

Ndërsa qytetet, dhe anijet kozmike veprojnë tërësisht nga energjia e prodhuar nga burimet mikrobike, ende janë punë e fantazisë shkencore, njohuritë shkencore të nevojshme për një të ardhme të tillë mund të ndërtohen nga studime…

Read More