Revistat Rrelos është portë shumëdimensionale

Revistat Rrelos është portë shumëdimensionale, një qasje e hapur për publikimin e zbulimeve shkencore dhe hulumtimeve të reja në shkencë. Revista Rrelos përfaqësonë përpjekjet bashkëpunuese të shumë shkencëtarëve dhe studiuesve nga disiplina të ndryshme. Shkrimet e shkencore ndryshojn herë pas here në aspektin e specializimit sipas audiencës së synuar. RRELOS, quhet revista më e re në Kosovë, e cila ka për qëllim informimin e lexuesëve të saj rreth aktiviteteve më të reja nga vendi dhe bota për shkencat natyrore dhe ekzakte. Synimi i Revistës RRELOS është të mbaj të informuar…

Read More

Revista shkencore RRELOS (2)

Në numrin e ri të revistës Rrelos ndër të tjera mund të lexoni për shkencën dhe të arriturat shkencore, për mjedisin dhe natyrën, për të rejat nga fusha e fizikës dhe mjekësisë, për zhvillimet më të reja teknologjike në fushën e astronimosë. Lexoni po ashtu se cila është shqiptarja që është femra e parë në botë me gradë shkencore-doktoreshë e shkencave. Mësoni cili është doktori i parë i Teologjisë. Kush është magjistri i parë i shkencave i promovuar. Mësoni gjëra interesante për pyjet dhe lumin e Amazonës, për liqenet e…

Read More

‘Rrelos’, revista e parë shkencore në kosove

Këto ditë doli nga shtypi revista “Rrelos”, revistë me përmbajtje shkencore, e cila trajton tema të ndryshme nga fushat e shkencave shoqërore, natyrës dhe ekzakte, përfshirë këtu tema nga astronomia, gjeografia, kimia, fizika, dhe fusha tjera relevante natyrore. Drejtori i “Rrelos”-it, Armend Xani, është shprehur në një prononcim për Vizioni.info se kjo revistë do t`u kushtojë vëmendje dhe do t`u japë hapësirë shkencëtarëve dhe studiueseve të shkencave që të plasojnë idetë, mendimet dhe punimet e tyre shkencore në revistë. “Revista do të jetë porta më e lehtë për ata që…

Read More

Publikohet revista shkencore “Rrelos”, me tema të ndryshme shkecore dhe atraktive

Këto ditë ka dalur nga shtypi revista më e re në vend, “Rrelos”, revistë me përmbajtje shkencore, e cila trajton tema të ndryshme nga fushat e shkencave shoqerore, natyrës dhe ekzakte, përfshirë këtu tema nga Astronomia, Gjeografia, Kimia, Fizika, dhe fusha tjera relevante natyrore. Kjo revistë është botuar këtë muaj dhe drejtuesit e saj kanë thënë se deri te botimi i revistës kanë ardhur pas një punë të gjatë. Në një prononcim për portalin Vizioni.info, kryeredaktori e revistës shkencore “Rrelos”, Florim Shatrolli, ka folur me optimizëm si dhe shpresë se…

Read More

Disa përgjigje për pytjet më të shpeshta rreth Vrimave te zeza

Si zbulohen vrimat e zeza? Vrimat e zeza zbulohen pasi materiali përreth (si gaz) është i drejtuar nga forca e gravitetit në një disk rreth vrimës së zezë. Molekulat e gazit në disk vërtiten rreth vrimës së zezë në mënyrë shum të shpejtë që ato nxehen dhe lëshojnë rreze X. Këto rreze X mund të zbulohen nga Toka. Vrima e zeza mund të zbulohen gjithashtu duke shikuar për lëvizje të yjeve pranë vrimës së zezë. A mund të bëhet Dielli një vrimë e zezë? Jo, Dielli është tepër i vogël…

Read More

Disa përgjigje për pytjet më të shpeshta për Asteroidet

Cili është dallimi mes një asteroidi dhe një komete? Dallimi kryesor midis asteroideve dhe kometave është përbërja e tyre, si në atë që janë bërë. Asteroidet përbëhen nga metale dhe materiale shkëmbore, ndërsa kometat përbëhen nga akulli, pluhuri dhe materiali shkëmbor. Të dy asteroidet dhe kometat u formuan herët në historinë e sistemit diellor rreth 4.5 miliard vjet më parë. Asteroidët u formuan shumë më afër Diellit, ku kishte shumë temperatura te larta që vajrat të shkriheshin. Kometat u formuan më larg nga Dielli, ku vajrat nuk do të shkriheshin.…

Read More

Se shpejti revista shkencore në tregun medial të Kosovës

Revista shkencore RRELOS është revista më e re në tregun medial të Kosovës, qëllimi i së cilës është që lexuesëve në vend t’iu sjellë informacione nga fushat shkencore, duke iu dhënë hapësirë shkenctarëve dhe studiuesëve të shkencave të plasojnë idetë, mendimet dhe punimet e tyre shkencore në revistë. RRELOS vjen si nevojë për të gjithë studiuesit e shkencave të natyrës dhe atyre ekzakte të cilët deri më tani kanë pasur shumë pak hapësirë për bashkëpunim dhe shumë pak hapësirë sa i përket informimit rreth fushave të shkencave të cilave ju…

Read More

Revista Shkencore RRELOS

Revista Shkencore RRELOS, një nga revistat më të reja në Kosovë, ka për qëllim informimin e lexuesëve të saj rreth aktiviteteve më të reja nga vendi dhe bota për shkencat natyrore, përfshirë Astronominë, Fizikën, Kiminë, Gjeografinë dhe fusha të tjera shkencore. Synimi i Revistës Shkencore RRELOS është të mbaj të informuar lexuesit në mënyrë kontinuele dhe në hap me zhvillimet më të reja nga bota shkencore në mbarë botën. Zbulimet rreth Astronomisë, Fizikës, Kimisë, Gjeografisë, botës shtazore, botës bimore, do të jenë prezente në këtë revistë në kohë reale.

Read More